Server-Sunucu Kurulumları

Hiç şüphe yok ki günümüzde firmaların sahip oldukları en önemli değerlerden birisi de kurumsal ve ticari verileridir. Dolayısı ile bu verilerin güvenliği ve erişileblirliği firmalar için hayati önem arz etmektedir.

Bilgisayar ve sunucu sayınız ne olursa olsun çalışanlarının yada müşterilerin bilgiye sürekli erişimi ve yeni verilerin sisteme zamanında ve hızlı olarak işlenebilmesi önemlidir. Bu nedenle yapılan sunucu yatırımlarının firmanın büyüme hedefleri ve hizmet kalitesi göz önünde bulundurularak belirlenmesi ve uygulanması gerekmektedir.

Sunucu çözümlerinde uluslararası geçerliliğe sahip sektörde kendini kanıtlamış markaların ürünlerini kullanmaktadır. Global markaların ürünleri ile firmanızın ihtiyaç ve talepleri doğrultusunda en iyi fiyat / performans çizgisine sahip ürünlerle Sunucu ihtiyaçlarınıza, doğru ve güvenli çözümler sağlamaktayız.

Giriş seviyesi workgroup sunucu çözümlerinden, cluster, rack çözümler, yüksek erişilebilirlik özelliklerine sahip sunucuçözümlerine kadar geniş bir yelpazede projelendirme, uygulama ve destek hizmetleri.

Sunucu( server) Nedir?

Herhangi bir ağın üzerinden program ya da bilgileri farklı kullanıcıların kullanabilmesi için dağıtım yapılmasını sağlayan donanım ya da yazılımlardır. Sunucular veri aktarımını daha güvenli olarak yapmaya ve depolamanın en iyi şekilde tamamlanmasına imkan sağladığı için önemlidir. Özellikle firmalarda çalışmak için cihazların koordineli bir şekilde veri akışını sağlamak adına zaman kaybından tasarruf etmek ve veri kaybını önlemek adına kullanılır.

Sunucular farklı amaçlar için kullanıldığı için amaca uygun şekilde seçimlerin yapılması gerekir. Bu konuda hazırlanmış olan sunucuların kullanılması ile istenildiği gibi sonuçlar alınması sağlanır. Kullanılacak olan cihazların sayısına ve kapasitesine göre de değişecek olan sunucu seçimleri ile etkin kullanım elde edilir. Yeterli alanın sunulması ve aynı alan üzerinden sağlanması için çalışma yapılır.

Sunucu Tipleri Nelerdir?

Sunucu seçimlerinde amaca göre seçim yapılacağı için birbirinden farklı seçenekler üzerinden seçimler yapılırken aşağıda bulunan sunucu tipleri kullanımına göre tercih edilecek seçenekleri sunmaktadır.

  • Active Directory sunucuları,
  • File sunucuları,
  • Uygulama sunucuları,
  • Web sunucuları,
  • DNS sunucuları,
  • FTP sunucuları,
  • Yedekleme sunucuları,
  • Medya sunucuları,
  • E-posta sunucuları,
  • Sanallaştırma sunucuları,
  • Fax sunucuları,
  • Wsus Sunucuları,

Domain Controller: Özellikle sunucu ve istemci bilgisayar sistemleri için tasarlanmış olan, içerisinde sunucu, istemci, kullanıcı ve yazıcı gibi bilgileri tutan bir dizin servisi sunucusudur. Bu sunucu servisi içerisinde yer alan “Group Policy” yönetim aracı ile çeşitli kısıtlamalar yapılabilir veya tek bir noktadan istenilen uygulamaların dağıtımı gerçekleştirilebilir. Kaynakların kontrolü ve yönetiminin merkezileştirilmesi açısından büyük kolaylık sağladığı için çok tercih edilen bir sunucu sistemidir.

Mail Server: Kurumların bünyelerinde kullandığı E-Posta adreslerini kendi sunucularında barındırması için kurulan sunucu sistemdir. Bu sistem sayesinde kurumlar, dışarıdan başka bir firmadan hizmet almak zorunda kalmadan, kendi içlerinde güvenli bir şekilde elektronik posta yönetimlerini sağlayabilirler. Bu sistem ile aynı zamanda ilk yatırım maliyeti haricinde ek bir kazanç da sağlanmış olur.

Web Server: Web sayfalarının internet üzerinde yayınlanması için kurulan sistemdir. Bu sistem sayesinde kurumlar, dışarıdan başka bir firmadan Web Hosting (barındırma) hizmeti almak zorunda kalmayıp ek bir kazanç sağlamış olur.

FTP Server: Sunucular arası veya kullanıcı ile sunucu arası dosya transferi için kullanılan sistemdir. Bu sistem sayesinde kişiler, kullanıcı adı ve şifre kullanarak güvenli bir şekilde dosya transferi yapabilmektedirler.

Database Server: Kurumların kendi içerisinde kullanmış oldukları ve veri depolama sistemine ihtiyaç duyan yazılımlar için kullanılan bir uygulama sunucusudur. İşlenecek olan verinin güvenliği ve işleme hızından dolayı bir hosting firması yerine kurumun kendi içinde kullanılması en sağlıklı olanıdır.

File Server: Kurum içerisinde dosya paylaşımını yöneten sunucu sistemidir. Bu sistem ile genel dosyalar herkesle paylaşılabileceği gibi özel dosyalar da belirli bir güvenlik politikası çerçevesinde paylaşılabilir.

Wsus Server: Son çıkan Windows işletim sistemleri ile birlikte yüksek boyutlu güncellemeler, kurumların en büyük sorunlarından biri haline gelmiştir. Her bir kullanıcının güncelleme için dosya indirmesi hem mevcut ağı yavaşlatmakta hem de takibi neredeyse imkânsız bir güvenlik açığı doğurmaktadır. Wsus Server, kullanıcılara güncellemeleri merkezi bir noktadan dağıtan bir Microsoft çözümüdür. Bu sayede hem yüksek ağ trafiklerinin hem de yönetim zorluklarının önüne geçilmiş olunur.